Expositie Yolenta Becude- Quaars

Yolenta Becude- Quaars
Woonplaats; Breskens
Opleiding; ABV Fontys Tilburg , 2013
Bachelor in fine Arts and Education. Cum Laude.
23 juli t/m 13 september in de Grote Kerk Groede

In de zomermaanden is in de grote kerk te Groede het werk te zien van Yolenta Quaars uit Breskens. Naast haar werk als docent beeldende kunst en vormgeving werkt zij als beeldend kunstenaar in haar atelier te Breskens.
Vanaf de drager tot aan de gebruikte materialen is het werk verbonden met elkaar. Kranten verzameld vanuit alle uithoeken van de wereld tijdens reizen zijn vaak een startpunt voor het persoonlijk, maar tegelijk universeel werk. Ze werkt overwegend met acrylverf in gemengde kleuren in combinatie met collage technieken en hier en daar bladgoud. Bij haar abstracte werken wordt gebruik gemaakt van zelf gemaakte eitempera verf, waarbij de kleuren overwegend licht zijn. Soms wordt er gewerkt in tweetallen als een evenwicht of contrast. In vorm is vaak het ovaal te herkennen wat staat voor het archetype van een portret hierbij op zoek naar verbintenissen in tijd en herinnering en collectief bewustzijn.
Zij laat zich inspireren door het onderbewustzijn en hoe dit ons beïnvloed, dit kan op vele manieren. Filosofie,psychologie, literatuur , reizen en persoonlijke verhalen zijn belangrijke bronnen. Kunstenaars als Anselm Kiefer en Adrien Ghenie zijn ook inspiratiebronnen.

Een impressie van haar werk.
Meer op: www.yolentaquaars.blogspot.com

Stardust

De mens heeft 23 paar chromosomen, bij de geboorte van een kindje gaan we ervan uit dat dit volgens de universele regeltjes allemaal klopt…dit is niet altijd het geval. De kans dat er bij beide ouders dezelfde genetische fout doorgegeven wordt is klein, soms zelfs maar één kans op een miljoen. Dit geeft stof tot nadenken. Sterrenstof…
De 23 lades uit het universum verwijzen hiernaar, ze zijn gemaakt van de krant van de dag dat mijn kleinzoon geboren is. 9 oktober 2019.


Boizenburg

Boizenburg, 201930 cm x 40 cmAcryl op doek, krant 
In oktober maakte ik een reis naar de plaats waar mijn vader in de tweede wereldoorlog dwangarbeid verricht heeft. Mijn vader overleed in 2008  op 86 jarige leeftijd. Pas op het einde van zijn leven kwam de betreffende periode uit de tweede wereldoorlog steeds meer naar voren. Hij schreef in die tijd zijn ervaringen op. Het was de tijd en plaats beschreven hoe hij deze destijds beleefd heeft. Op het moment dat ik erheen ging en de streek bezocht kon ik geen vragen meer aan hem stellen. Het “Lager “waar hij samen met andere jonge mannen ondergebracht was om vanuit die plaats aan de scheepswerf in Boizenburg te werken was voor een deel nog intact. Hetzelfde “Lager” was ook  tijdelijk onderdeel van concentratiekamp Neuengamme, toen er Hongaarse Jodinnen bij dezelfde werf tewerk gesteld werden. Alle beschrijvingen komen overeen met andere geschiedkundige verklaringen. Ik vond het erg bijzonder om de streek te bezoeken en een eigen beeld te vormen van de omgeving. In het dorp Boizenburg lijkt het of de tijd heeft stilgestaan. De huizen, wegen en gebouwen zijn bijna nog allen zoals ze er 75 jaar geleden uitzagen, mede omdat het dorp onderdeel van Oost Duistland is geweest na de oorlog. Na de val van de muur lijkt er niet zo veel veranderd te zijn. 
Het beeldend werk wat hieruit voortgekomen is, geschilderd op Duitse kranten en gebaseerd op herinneringen en polaroids die ik tijdens mijn reis genomen heb, geeft een indruk van een “unheimliches” gevoel..

Over onze exposities

De Grote Kerk, ‘t hart van het mooie dorp Groede is niet te missen.
Vanaf welke kant u Groede ook nadert, al van ver ziet u de toren.
In de maanden juli en augustus en de eerste weken van september is de Grote Kerk in Groede weer geopend voor bezichtiging.
Natuurlijk geldt ook hier de anderhalve meter afstand tot elkaar, maar dat is een ruimte als deze Kerk geen probleem.
Iedere dag van 14.00 tot 17.00 uur, behalve maandag, kan dit rijksmonument bezocht, bekeken en bewonderd worden. Er is altijd een vrijwilliger aanwezig om desgewenst uitleg te geven over de historie en andere wetenswaardigheden van het gebouw. Ook worden er doorlopend interessante filmpjes vertoond over de streek en het gebouw.
Toegang is gratis, een vrijwillige bijdrage t.b.v. het behoud en onderhoud is natuurlijk altijd welkom.

Van 23 juli t/m 13 september is er tevens een expositie van schilderijen van Yolenta Becude – Quaars uit Breskens te zien.