Europees nieuw elan én meeslepende uitvoeringen

New Masters on Tour 2021 | 2022
Grote Kerk Groede
23 april 2022
Aanvangstijd 16.00 uur
Kaarten via deze link: Europees nieuw elan én meeslepende uitvoeringen – IHMS

De Duitse celliste Annabel Hauk en Hongaarse pianist János Palojtay brengen vol
nieuw elan een gevarieerd concert vol verfrissende interpretaties van bekende meesterwerken.

Het New England Conservatorium in Boston lijkt een van de grootste talentenleveranciers van dit moment. De Duitse celliste Annabel Hauk studeerde tot voor kort aan het roemruchte instituut. Ze is in de pers al geroemd om haar ‘sprankelende virtuositeit’ en ‘hartbrekende emotionaliteit’. Wat dat aangaat is zij een van de meest opvallende stemmen van de jongere generatie musici. De drive om iets te betekenen in de wereld van vandaag is groot en dat maakt Annabel Hauk waar met meeslepende uitvoeringen. In Het Concertgebouw te Amsterdam én nu ook in de Grote Kerk van Groede onderstreept Hauk samen met pianist János Palojtay het nieuwe elan van de jongere musici met een heerlijke lezing van de Fantasiestücke van Schumann, een enerverende uitvoering van César Francks beroemde Sonate in A en Griegs meesterlijke ‘zucht van berglucht’. Een concert vol verfrissende interpretaties van bekende meesterwerken.

Programma:
Annabel Hauk, cello (Duitsland)
János Palojtay, piano (Hongarije)

Robert Schumann Stukken voor cello en piano, opus 73 nr.1-3 “Fantasiestücke”
(1810-1856) Zart mit Ausdruck
Lebhaft, leicht
Rasch und mit feuer

César Franck Sonate voor cello en piano in A gr. t.
(1822-1890) Allegro ben moderato
Allegro
Recitativo-Fantasia, ben moderato
Allegretto poco mosso

Edvard Grieg Sonate voor cello en piano in a kl. t., opus 36
(1867-1916) Allegro agitato
Andante molto tranquilo
Allegro molto e marcato.

Biografie Annabel Hauk

De Duitse celliste Annabel Hauk (1999) begon op 5-jarige leeftijd met cellospelen. Annabel studeerde van 2012 tot en met 2017 bij István Vardai aan het Emanuel Feuermann Konservatorium, onder het dak van de Kronberg Academy. Ze vervolgde haar studie aan het New England Conservatory (NEC) te Boston bij Laurence Lesser waar ze in 2021 afstudeerde.
Sinds haar studie in de Verenigde Staten is Annabel te beluisteren in zalen als de Neue Galerie in New York City en Jordan Hall in Boston. Bij de 4de International Manhattan Music Competition won ze de zilveren medaille. Haar eerste competitie won Annabel op 7-jarige leeftijd bij de Mendelssohn Competition. Vele prijzen en scholarships volgden. Ook is ze lid van het Tempest String Quartet met wie zij twee maanden na de oprichting de ‘Honours Competition’ van NEC won. Al snel volgde de 1ste prijs bij de International Enkor Competition en een uitnodiging volgde voor het beroemde Perlman Music Program op Shelter Island, New York. Daar werkte Annabel met Donald Weilerstein, Roger Tapping en Mary Peckham en speelde ze samen met Itzhak Perlman. In 2019 maakte ze deel uit van het Beethoven String Quartet bij NEC, begeleid door leden van het Borromeo String Quartet.
Annabel heeft al op vele plaatsen binnen en buiten Europa op het podium gestaan, volgde vele masterclasses en was te zien en beluisteren op een groot aantal festivals waaronder dat van International Holland Music Sessions.

Biografie János Palojtay

De Hongaarse pianist János Palojtay bezit volgens pianist Kirill Gerstein “een artistieke persoonlijkheid met zeldzame en bijzondere kwaliteiten: een extreem gevoelige muzikaliteit, een onderzoekend intellect, een sterke en onafhankelijke mening, charisma en charme.
Dit gecombineerd met zijn muzikale en culturele kennis, geheugen en pianistische vaardigheid geeft hem een grote toekomst als concertpianist”.

De stijl van János heeft een sterke link met de rijke improvisatie van de barok, hedendaagse muziek en jazz. Zijn interpretaties zijn behoorlijk uniek vanwege de balans tussen analytisch denken en zijn muzikale instinct. János voelt een sterke connectie met de muziek van Bartók, Schubert en Skrjabin. De creativiteit van Bach, Ravel, Liszt en Chopin fascineren hem en brengen hem dichter bij hun werk.
János begon zijn internationale carrière na het winnen van de 3de prijs bij de Paloma O’Shea Santander Piano Competition 2012. Dit succes leidde tot uitnodigingen voor solorecitals in Europa. Hij maakte zijn solodebuut in de Verenigde Staten in hetzelfde jaar in Kalamazoo, Michigan als solist van de Gilmore Foundation’s Rising Stars Series. Dit zorgde voor een vliegende start en vele optredens volgden; Carnegie Hall, Herbst Theatre, Elbphilharmonie, Palais des Beaux Arts etc.
János studeerde af aan de Franz Liszt Academy als student van András Kemenes en Rita Wagner. Hierna behaalde hij zijn diploma aan het Mozarteum bij Imre Rohmann en ontwikkelt hij zijn muzikale vaardigheden bij Kirill Gerstein in Stuttgart.