Groede Festival krijgt de Lions cultuurprijs!

fotograaf: Peter Verdurmen

Op 3 september deelden de drie Zeeuws-Vlaamse Lionsafdelingen de cultuurprijzen uit in het Scheldetheater in Terneuzen. Tweeduizend euro voor Groede Festival, tweeduizend euro voor Museum Sluiskil en tweeduizend euro voor Camere van Rhetorica de Transfiguratie te Hulst.

We zijn natuurlijk enorm blij en trots met deze prijs, dat in zekere zin een prijs voor het dorp Groede is. Wat is het jammer dat we het dit jaar vanwege Covid-19 niet hebben kunnen gebruiken. We zien de geldprijs als een extra stimulans om volgend jaar weer een mooi festival neer te zetten in het eerste weekend van september.

Burgemeester Marga Vermue van Sluis lichtte het juryrapport toe.

“Het concert op zaterdag in de Grote Kerk op het mooie marktplein. Op zondag volgt een zorgvuldig samengestelde waaier van theater, muziek, dans en beeldende kunst, maar dan in de openlucht rondom de kerk. Het zaterdagconcert is betaald, maar het openluchtprogramma op zondag is helemaal gratis. Inmiddels wordt het sfeervolle en iedere keer weer verrassende festival door jong en oud zeer geroemd. Dit alles ontstond uit een behoefte om opbrengsten te genereren om de gezichtsbepalende Grote Kerk in het centrum te behouden. Als cultuurcentrum en om zo ook de aantrekkelijkheid en de leefbaarheid van het historische dorpje Groede vast te houden, zowel voor buitenstaanders als voor de eigen bewoners.

Uiteindelijk werd dit festival gerealiseerd door het organiserende vrijwilligerscomité omringd door een grote schare aan bijkomende vrijwilligers in een intensieve samenwerking met de lokale horeca en andere ondernemers, de verenigingen en de overige bewoners.

De jury waardeert met name:

  • het buitengewone hoge kwaliteit- en amusementsgehalte van het geboden programma;
  • het unieke aanvullende karakter op het cultuuraanbod in de regio;
  • de kansen die geboden worden aan zowel opkomende als gevestigde lokale en regionale kunstenaars en gezelschappen;
  • de betrokkenheid en saamhorigheid die de organisatie van het festival in de kleine lokale gemeenschap teweegbrengt;
  • en de gratis toegang voor het publiek.

Daarom wordt Groede Festival de Lionscultuurprijs 2019 voor de regio West Zeeuws-Vlaanderen van harte gegund.”

foto: Peter Verdurmen