Concert Windbroke Grote Kerk Groede

Traditionele Keltische Folkmuziek

2 augustus 2025

20.00u

Windbroke

Neem vier muzikale mannen-van-een-zekere-leeftijd, een grote dosis liefde voor authentieke Keltische muziek, een flinke bak humor en relativerend vermogen, en je krijgt de folkband Windbroke! Hoe verschillend de karakters van de heren ook mag zijn, de afzonderlijke ontdekking van het Keltische genre in de folkmuziek bracht hen jaren geleden samen.

Geschiedenis

In de jaren 70’er jaren voltrok zich een revival van traditionele (Ierse) volksmuziek. Geïnspireerd door bands als The Bothy-band, Planxty en Lunasa ging een groep muzikanten in Arnemuiden rond 2004 samenspelen in deze stijl. Na wat wisselingen werd de naam Windbroke gekozen (de titel van een tune door Michael Mc.Goldrick). De huidige viermans-bezetting ontstond in 2013 en is als hechte vriendengroep sindsdien druk met optredens, toertjes en projecten. Tegenwoordig speelt de band vaak in kerken of andere historische gebouwen. De monumentale sfeer en de vaak bijzondere akoestiek hebben een unieke wisselwerking met de traditionele Keltische muziek die de band speelt. Naast de vele optredens die vooral in Zuid-Nederland plaatsvinden wordt ook jaarlijks getoerd naar bijvoorbeeld Frankrijk en Noorwegen.

Muziekstijl

De kenmerkende luister-folk die Windbroke speelt is afkomstig uit streken die ooit zijn beïnvloed door Keltische culturen zoals dat niet alleen in delen van Engeland, Ierland en Schotland, maar ook in Frankrijk, en zelfs Spanje het geval is. Dit levert een sterk afwisselend programma op van verhalende liederen en instrumentale nummers die tranen trekkend melancholiek zijn, tot vrolijk, ritmisch of opzwepend. Hierin bewandelt de band niet de gebaande paden maar kiest voor minder bekende muziek uit de rijke Keltische traditie. Dit alles doorspekt met humoristische wetenswaardigheden en anekdotes zorgt dit er voor dat een optreden van Windbroke niet snel verveelt.

Albums

Windbroke bracht twee cd’s uit. De eerste, “The Library Sessions”, als gevolg van uit de hand gelopen demo-opnamen in 2014. “Beagnach” is de titel van het tweede album en is het Gaelic woord voor “Bijna”. De nummers op deze cd uit 2018 zijn namelijk bewust nét niet zo gepolijst en clean als je zou verwachten, maar “Beagnach” perfect zoals de gezongen verhalen of de traditionele tunes jaren geleden in de Ierse huiskamers en pubs geklonken moeten hebben. Daarom hoor je in deze live en in één track opgenomen nummers zo goed het plezier en enthousiasme terug dat deze bescheiden maar gedreven Zeeuwse muzikanten bindt

Bandleden

Jan van Wallenburg: whistles en presentatie

Ed van der Kuijl: zang, gitaar, Ierse bouzouki en mondharmonica

Jaap van Liere: accordeon, gitaar, Ierse banjo, Ierse mandoline, whistles, mondharmonica, concertina en zang.

John van Rossum: Bodhrán, Bones en Spoons