9 maart: Annemiek de Bruin + TY Zeeuws Kamerorkest

Groede zaterdag 9 maart 2019 aanvang 20.00uur

TY, Zeeuws Kamerorkest is in Zeeland bepaald geen onbekende. Het orkest speelt in wisselende bezettingen door heel de provincie en daarbuiten. Op het affiche staan vaak eigen programma’s, maar regelmatig wordt het orkest ook gevraagd als begeleidingsorkest bij koorconcerten.

Zaterdag 9 maart is een kwartet uit TY te gast in de Grote Kerk Groede. Men brengt een aantrekkelijk en makkelijk toegankelijk programma, waarin  klarinettiste Annemiek de Bruin (Goes, 1993) soleert. Kaarten zijn te bestellen via deze link: kaarten concert grote kerk

Klarinettiste Annemiek de Bruin (foto: Emelie Schäfer)Annemiek is een bijzonder getalenteerde klarinettiste, die ondanks haar jonge leeftijd al heel wat successen kende. Zo was zij Classic Young Master bij het Prinses Christinaconcours en vertegenwoordigde zij Nederland bij het Euroconcours Klarinet. Op uitnodiging van de Nederland-America Foundation maakte ze een tournee door de VS en Canada. Zij vervangt inmiddels met regelmaat in het Nederlands Blazers Ensemble en maakt dit seizoen deel uit van de Academie van het Koninklijk Concertgebouw Orkest. In voorgaande jaren soleerde zij onder andere ook bij het Zeeuws Orkest en de Philharmonie Zuid Nederland.

Met TY is zij op 9 maart te horen in het schitterende klarinetkwintet van Johannes Brahms. Verder worden werken van Tjaikovsky en Van Beethoven ten gehore gebracht.

Het programma:

Peter Ilyich Tchaikovsky:
Strijkkwartet nr. 1 in D op. 11
Moderato e semplice
Andante cantabile
Scherzo: Allegro non tanto – trio
Finale: Allegro giusto – Allegro vivace 25’

Ludwig van Beethoven:
Cavatine uit strijkkwartet op. 130 7’

Pauze

Johannes Brahms:

Klarinetkwintet in si klein op. 115Allegro
Adagio
Andantino – Presto non assai, ma con sentimento
Con moto 40’

Voor het tweede luik van “Rondje Romantiek” heeft het kwartet van TY kamerorkest gekozen voor Tchaikovsky, Beethoven en Brahms.
Het eerste strijkkwartet van Tchaikovsky is ontstaan in februari 1871. Het melancholische tweede deel is wereldberoemd en werd door de componist later herwerkt voor cello en strijkorkest.

De gigant Beethoven heeft het strijkkwartet verheven tot een kunstvorm waarin de meest intieme gevoelens tot uiting werden gebracht. Dit leidde tot een artistieke verlamming bij de volgende generatie componisten waaronder Brahms. Men noemt zijn eerste symfonie wel eens de tiende van Beethoven maar hij heeft dan toch met bv. het klarinetkwintet één van de meest beklijvende kamermuziekwerken van de 19de eeuw geschreven.

Het wordt een intense muzikale avond.

Kaarten zijn te bestellen via deze link: kaarten concert grote kerk